Workshops & cursussen

Workshops & Cursussen

Wil je meer weten over een specifieke druktechniek? Of zoek je een creatieve invulling voor een dagje uit? Voor zowel kinderen als voor volwassenen verzorgt Atelier Fotodruk workshops en cursussen. Kijk hieronder voor het aanbod, of neem contact op met Atelier Fotodruk. Er wordt gewerkt met groepen van maximaal 6 personen. Minimaal aantal deelnemers: 3 personen.  De workshops en cursussen worden gegeven door beeldend kunstenaar Katerien ter Meulen.


>> Workshop op maat of workshop vrijgezellen feest

Een workshop op maat kan bijvoorbeeld een invulling voor een vrijgezellendag zijn of voor een familiedag. In 2 tot 4 uur gaat de groep zelf aan de slag in het atelier en maakt een kunstwerk, bijvoorbeeld een fotografische zeefdruk, waar gezamenlijk aan gewerkt wordt. Het kunstwerk mag uiteraard mee naar huis. De workshop wordt afgesloten met een kleine borrel.  Neem voor meer informatie en mogelijkheden contact op met Atelier FotoDruk.

>> Zomerworkshop Fotografie & edele procedés.

Je eigen digitale foto’s afdrukken met oude fotografische druktechnieken?

Tijdens de zomerworkshop fotografie en edele procedé’s leer je dit van het begin tot eind produkt: namelijk een gomdruk en / of cyanotypie!  Atelier FotoDruk verzorgt workshops van 3 dagen achter elkaar. Tijdens deze workshop maak je met je eigen digitale camera foto’s in de inspirerende omgeving van de houthavens van Amsterdam. Deze foto’s dienen als uitgangspunt voor het beeldend werk wat gemaakt wordt aan de hand van de fotografische druktechnieken gomdruk of cyanotypie.

>> Workshop Gomdruk

De gomdruk is een edel procedé. Een fotografische druktechniek uit de 19e eeuw. De gomdruk ontleent zijn naam aan de Arabische gom; dit bestanddeel bindt de pigment aan de lichtgevoelige stof bij dit procedé. De gomdruk kan in één of meerdere lagen worden gedrukt. Deze techniek is ook goed te combineren met andere druktechnieken zoals bijvoorbeeld de ets of cyanotypie.

De workshop gomdruk is een tweedaagse workshop. Gedurende de eerste dag leer je de techniek kennen , de tweede dag experimenteer je met deze techniek en toepassingsvorm. Er wordt gewerkt aan de hand van eigen foto’s.

>> Workshop Cyanotypie

De Cyanotypie , een edel procédé, is uitgevonden omstreeks 1940. Door 2 ijzerzouten te mengen, verschijnt na belichting de afdruk in een blauwe kleur (pruisisch blauw). Het is een relatief eenvoudige techniek, die in de 19e en 20e eeuw ook werd toegepast in de industrie voor het maken van reproducties (de blauwdruk).

Tijdens de workshop Cyanotypie leer je aan de hand van je eigen foto’s deze techniek zelf toe te passen.


>> Cursus FotoDruk

In deze cursus van 8 avonden maak je kennis met verschillende druktechnieken en wordt je begeleid in je eigen beeldend werk.  De druktechnieken die aan bod komen zijn: de droge naald ets, (fotografische) zeefdruk, de gomdruk en cyanotypie. Om de les zal een techniek worden uitgelegd, waarna je zelfstandig aan de slag gaat. Je bent vrij om te kiezen waar je aan wilt werken. Als nodig, wordt je begeleid bij het creatieve proces of bij de techniek.

>> Workshop Droge naald ets

De droge naald ets is een diepdruktechniek waarbij geen gebruik wordt gemaakt van zuur. Door met een etsnaald te krassen in een metalen (zink of koper) of een kunststoffen plaat, ontstaat een groef. In deze groef blijft de inkt achter na het insmeren en afslaan van de plaat. De plaat wordt afgedrukt op de etspers; een afbeelding in spiegelbeeld ontstaat op het etspapier.

Tijdens de workshop droge naald ets wordt na instructie buiten getekend op de plaat, daarna wordt deze in het atelier afgedrukt.

>> Workshop kinderen

Op woensdag of zaterdagmiddag kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar in Atelier FotoDruk een workshop komen volgen. Workshop ‘bouwen op papier’: Door verschillende vormen, kleuren en texturen laag over laag te drukken, m.b.v. een etspers, wordt het beeld opgebouwd. De nadruk ligt op het speelse en spontane karakter van grafiek en daarmee het ontdekken van basis beeldelementen. Zoals de werking van vorm, structuur, lijnen en transparante en dekkende kleuren. Materialen die gebruikt worden: lino, triplex en allerlei andere drukbare materialen zoals touw, sinaasappelnetjes en stof. Uiteraard kunnen de kinderen de workshop resultaten na afloop meenemen naar huis.

>> Fotografische zeefdruk

Aan de hand van eigen digitale foto’s, maak je een belichting op de zeef. Deze foto kan meerdere keren en in meerdere kleuren eventueel in combinatie met andere foto’s, gezeefdrukt worden. Dit kan zowel op textiel als op papier! Interesse? Neem contact op met Katerien ter Meulen.%d bloggers liken dit: